RSS Feed

Wednesday, 5 January 2011

Ujub

Terbaca dalam shoutbox fasal link Ujub Zaman Moden.

[Mode menjoyah start]
Evilly, Evilly, ko dok minta follower bebanyak tuh, terus orang kata ko ujub okeh!

See, dia siap komen boh butang 'like' lagi. So aku tanak bubuh supaya kita tidak ujub! Hehe

[Mode menjoyah tamat]

Saya suka sahaja artikel ini. Nasihatnya baik. Supaya kita tidak terasa gah dan ujub pada apa yang kita lakukan. Benar, apa sahaja yang kita buat ini, kalau bukan diberi anugerah itu olehNya, maka tiada daya kita ini.

Cuma saya kira banyak sangat perkara-perkara yang membuatkan saya rasa kurang senang dengan artikel tersebut, tambahan lagi bila ditulis dalam laman web ilmiah.

Pada saya penulis itu tidak berpuas hati dengan pelbagai rencam-rencam sosial yang berlaku dek kerana laman-laman sosial ini - Facebook, blog etc.

Cuma saya tertanya pada kewajaran ayat sebegini
[B]4. Komen Gambar di Facebook[/B]
Perkara ni mungkin berlaku pada lelaki yang kacak dan perempuan yang cun sahaja. Apabila cun atau kacak, ramailah yang komen. Tidak kurang juga yang memuji. Apabila banyak sangat terima pujian, mulalah rasa semacam dan seronok dengan pujian itu. Maka, perasaan ujub pun senang-senang boleh diterbitkan.

Saya tertanya-tanya pada diri sendiri. Kalaulah saya ini kacak, adakah saya terasa ujub dek kerana gambar-gambar saya yang sasa di Facebook ituh.. Mungkin juga. Nauzubillah. Semua pemberian ini dariNya.

Tapi kalau saya ini tidak kacak dan tidak cun; ada juga mungkin saya mahu terasa ujub bila membrowse gambar-gambar rakan-rakan saya yang kacak dan ayu. Boleh saja saya mahu fikir yang 'walaupun mereka ini hensem hensem dan ayu, tapi conform saya lebih bagus dari mereka'. Itu juga boleh ujub bukan? Tidak perlu pun perlu kacak untuk terasa ujub.

Mudah saja bagi saya, usahlah memilih dalam siapa yang mungkin boleh terasa ujub. Itu saja. Masalah? Tidak pun, cuma terasa tidak best.

Entah. Ini bukan royanan tidak puas hati. Cuma terasa pelik akan begitu banyak yang like post tersebut.

Dia yang menulis dan saya masih dalam bot yang sama. Tidak saya nafi apa yang dikata, cuma kalau mahu bercerita tentang gambar di Facebook atau komen-komen di post, bukan isu ujub itu yang menyerlah.

Apa kata gambar-gambar yang dapat menimbulkan fitnah. Atau komen-komen yang biadab, keji, menyakiti hati orang lain, menggunakan kata-kata kesat, mengumpat dan fitnah?

Entahlah, mungkin saya terasa hati bila membaca kerana saya risau kalau ada orang-orang menganggap saya ujub pada masa yang saya bukan.

Maka beginilah. Kalau saya ini salah, nasihatilah.

Tapi kalau dalam kala-kala saya ini mungkin seronok kerana ada pembaca-pembaca yang meminati saya (dan tidak meminati Evilly!), dan saya letakkan gambar saya yang comel itu di profile picture blog ini; janganlah pula tuduh saya terasa riak dan ujub.

Ujub ini kan hal hati. Mana kamu tahu kalau saya lihat gambar kacak/tidak kacak saya di Facebook, saya mungkin punya rasa malu pada diri sendiri dan mahu mati?

P.S: Perlu diclarify supaya tidak salah faham. Mahu mati itu ialah metafora ya! Nanti kang kena plak laser sebab macam nak commit suicide.

17 percanggahan pendapat(s):

Mahiryusof said...

hahahahahahahahaha

p/s : ini bukan gelak meroyan ini gelak dalam alam maya =.='

Cik Tulip said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

link tu sbnrnyer,saje utk mengingatkan atr satu same laen. takut gak cik evilly terase,tp bkn utk cik evilly, link itu utk semue yg terbace..same2la kite igt mengingati atr 1 same laen..kite kn sedare sesame Islam;)

*moge2 kite dijauhi dr sifat ujub...amin..

Kazama-kun said...

Yer Anon, tanpa mengiralah sama ada kita kacak/cun mahupun tak kacak/tak cun. Kan? :)

Anonymous said...

yep.hehe;)

Anonymous said...

knp komen cik tulip dipadam?baru nak bace semule ape yg cik tulip komen...huhu

Kazama-kun said...

Cik Tulip yang padam sendiri ya. Bukan saya yang padam

Anonymous said...

ooo...igtkn kazama-kun yg pdm...xpela.dah pdm da pon...hehe;)

Kazama-kun said...

Oh tak, kalau I padam, dia hilang terus. Dia tak keluar 'This post has been removed by the author.'

BTW to Tulip, saya agree dengan statement u. Apsal padam?

Anonymous said...

ooo...ok..tu r nk tau gak knp cik tulip pdm statementnye.tlgla jwb cik tulip..hehe;)

Anonymous said...

cik tulip xjwb plak...huhu...

Anonymous said...

http://eforum1.cari.com.my/viewthread.php?tid=501292

jgn ujub ;)

Anonymous said...

anon, knp perlu bg link tu kt sini?mane nk tau nnti yg terlibat tu akn ujub...huh.xsuke2..huahua...bkn la jeles ngn si amri tu...

Anonymous said...

sya adalah anon yg slaen anon2 diatas;

la..anon diatas..asal x ske lak..len la kalo amri.. kalo dia x ske x pe la gak...hikhik..anon diatas ni jeles ek?? anon yg lg satu tu bg peringatan la tu..(walau x kena tempat)..tak pun...anon yg jeles ni.....amri x??ataupun evilly??kekkeke...
warghh!! bnyak gler anon!
~tetibe rase nak meroyan sbab anon2 ini! *termasuk diriku
~sigh~

Anonymous said...

err....pingu toha pon leh jadik untuk jeles gak?? huahuahua

Anonymous said...

byk giler anon....sy anon yg komen ala2 jeles tu tp xjeles pon cume xsuke ade unsur2 yg menyebabkan seseorg berkemungkinan akn berasa ujub. dan sy bkn evilly or pinguu toha

Anonymous said...

dah nak akhir tahun ni..takde yang meroyan kerr?/ tukar admin..meh sy tlg royankan..tgh bengang neeehh!

Post a Comment