RSS Feed

Sunday, 19 December 2010

Hati yang berkecai bagaikan kelopak bunga mawar yang bertaburan atas tanah

So here we goes.
Saya perhatikan kita nih kalau nak mempromosi sesuatu, kita lebih suka memburukkan benda lain yang jadi sokongan. Contoh: kalau dalam politik, kita lebih suka untuk hantam pihak lawan cukup-cukup tapi kurang mempromosikan kemampuan diri. Korek segala cerita aib untuk jatuhkan orang.
Kalau jual laksa, tudung kedai hujung kampung yang jual laksa tu bubuh tisu dalam kuah. Kalau jual roti canai, tuduh kedai mamak kat tepi jalan bubuh spender dalam periuk.
Meroyan:ON

Saya terbaca promosi untuk dengan perempuan maghribi. Saya takleh kesah sangat bila jantan2 tanpa mengira bujang atau laki orang kat Malaysia ni ramai berminat kat pompuan Maghribi. Yang buat saya sedikit kecik hati eventhough mungkin ada kebenarannya adalah ini..

Kesimpulan berdasarkan pembacaan saya: Kata mereka perempuan Melayu

1 - Mulut kurang ajar.
Sayang, betulkah ramai pompuan mulut kurang ajar? Mulut I celupar hanya bila orang kurang ajar dengan I. Kebanyakan kes pompuan mulut macam longkang adalah disebabkan oleh lelaki treat kami macam sampah sarap. Oh well, I pernah saksikan wanita lazer berjaya dididik suami menjadi perempuan yang bertutur sopan. See? not an impossible task to help people to improve.


2 - Selekeh dan tak pandai jaga penampilan diri.
Nak tanya satu jer. Korang tu pandai sangat ke jaga penampilan diri? Selekeh macamana lah pompuan Melayu ni? Hehari pegi kandang kambing then pegi deting bau kambing ke? Ekplen plisssssssssssss. Kalau mekap tak tebal 5 inci korang kata tak pandai jaga penampilan, sila ke China dan kawin ngan amoi opera.

3 - Nak berdikari. Takmau berenti kerja jadi surirumah.
This. Sepatutnya korang jadi bangga. Korang tau tak kenapa ramai pompuan nak kerja? SEBAB NAK BANTU MAK AYAH ADIK BERADIK. DAN BANTU SUAMI JUGAK. Kalau tak kerja, solely duit belanja datang dari korang. Macamana nak bantu mak ayah, adik beradik. Macamana nak beli alat mekap? Kalau gaji macam adik beradik family si NAZA tu takpelah kalau korang feeling-feeling nak bini dok terperap kat umah jaga anak. Nih...isk. Kang korang jugak yang cebik kalau mintak duit beli mekap. Pastu komplen selekeh dan tak pandai jaga penampilan diri.

4 - Queen control.
Hahahahahhaahhahahahahahahahahahahha. Ye ke pompuan Melayu queen control? Kenapa korang merelakan diri untuk dicontrol? Cuba lagi yer bang...menjantankan diri. Hakikatnya kan..korang ni senang sangat terintimidated. Takleh pompuan ada buah pikiran sendiri.

5 - Tak pandai masak.
WTF. Seriesly WTF. Camnilah. Apa salahnya belajar masak sama-sama? Kenapalah gigih sangat menjadikan isu masak nih besar sgt? Housemate ai dulu pasangan tunang. Pompuan tu tak pandai masak. So, tetiap hari waktu dinner yang perempuan ditugaskan memasak utk tunang dia. Breakfast and lunch yang lelaki pulak yang masak. See? Itulah jantan sejati. Give and take. Gigih ajor tunang dia masak. Dah selamat kawin pon..

6 - Kuat membebel.
Sayang, kami membebel sebab sayang. Sungguh. Sebab kalau kami tak bebel, tanda kami tak kesah. Pandai-pandailah yer handle bini kalau takmo bini bebel. Sila peka apa isi penting bebelan. Kalau dia bebel tuala tak sidai elok-elok, silalah sidai elok-elok. Kalau dia bebel sebab tak belikan sofa baru, blah je keluar gi kedai mamak tengok bola.

7 - Belanja kawin mahal.
The one and only point that I can agree on. Dah penat meroyan dah pasal nih.

The thing is tuan tuan dan puan puan, kalau nak promosi gadis lombok, maghribi, papua new guinea, zimbabwe, silakan. Tapi pleaselah jangan hina perempuan Melayu.
Macam saya gila kan Jay Park, saya tak pernah compare dia ngan lelaki melayu..hehe.

In the end, yang buat saya hampir menangis bila terbaca:

"pompuan maghribi ni takkan cari pasal dengan kita sebab dia kat sini sensorang, jauh dari family. So dia akan ikut je kita cakap apa."

Seriesly guys, just buy a dog instead. Matlamat korang kawin apa? Pikir baik-baik.

I HATE MALE-DOMINATING SOCIETY!

10 percanggahan pendapat(s):

Kazama-kun said...

Sila beri link!

Anonymous said...

i like this entry;)

ayu said...

setuju giler dgn U....diri sendiri tak cukup jantan,pastu nak salahkan pompuan...piiiraaaahhhh!! klu u all xmg pompuan melayu, u all yg rugi..ngok!

Kazama-kun said...

I cukup jantan, maka I tak keluarkan statement sebegitu. Keke

Evilly said...

OCCAY! I DAH TINGGALKAN COMMENT KAT POST NI.

sar said...

Turut mahu memanaskan situasi.

Ishk. Entahnye! Kalau lelaki yang pakai kosmetik penjagaan kulit melebihi apa yang I mampu beli cakap perempuan melayu tak pandai jaga penampilan tu I masih boleh terima. Ini?! Hell-o!

'Dia jauh dari family dan akan ikut cakap kita?' Where on earth did he came from? Malu nak mengaku serumpun. Teori bukan main! Another Hell-o!

Dee said...

Kazama:sila cari kat forum tempatan.gigih i baca thread di dua forum berbeza..kekeke

Anon: :) meroyan pon ada org suka?kekke

Ayu: Lelaki yang vogue takkan emo mcm tu :).

Kazama: well said.

Evilly: overrrrrrrrrrrr!!!

Sar: Entahlah..sedih :(

Mahiryusof said...

oo patut la skang ni trend jejaka jantan tak jantan yang muda suka ngan perempuan berumur.. aaaaa sokka. rupanya lelaki yang agak berumur sudah beralih arah

*ada kaitan ke? haha*

Evilly said...

O.M.G. uols ni. comments pun kena meroyan secara ilmiah kah??? gigih sangat. hikhik

Anonymous said...

suke sbb sokong ngn statement2 kamu itu;)

Post a Comment